Co bude, až se zakáže ochucený vaping? Začne se víc kouřit?

Foto: Sebastian Radu na Unsplash

Ministerstvo zdravotnictví chystá další krok proti závislostem. Zákaz většiny příchutí do vapingu ale může být víc než kontraproduktivní.

Zprávu přinesla před pár dny například ČTK. Podle iDNES má zůstat jen jedna, tabáková příchuť, bez sladidel. Z vyjádření představitelů ministerstva lze asi dovodit, že především sladké, ovocné příchutě lákají mladé lidi. Kteří pak začínají kouřit velmi brzo.

Něco na tom být může. V médiích z USA se už objevilo pár zpráv o velmi mladých lidech, kteří vapují třeba v jedenácti, dvanácti letech. A také o záhadných úmrtích po vapingu. Zpravidla ale proto, že si do přístrojů uživatelé vkládali podomácku vyráběné náplně, mimo jiné s marihuanou, nebo spíš THC.

Jak to tedy se škodlivostí vapingu je? Svět není černobílý a komplexní odpověď by byla složitá. Asi bychom nenašli dva odborníky, kteří by se dokonale shodli. Ale zkusme si vzít alespoň pár základních věcí, na nichž by se asi shodnout mohli.

1. Nejzdravější a nejbezpečnější je dýchat čerstvý vzduch. Cokoliv jiného v sobě může zahrnovat nějaká rizika a škodlivé dopady. Ani s relativně zdravými aktivitami, jako je chození do páry nebo inhalace léčivých prostředků, se to nemá přehánět. A nejsou vhodné pro každého.

2. Stejně tak platí, že je zdravé nebýt závislý na ničem. Ani na jinak prospěšných aktivitách, jako je sport. Jakmile se překlopí do závislosti, hrozí problémy.

3. Je otázkou, zda za zhruba 20 let historie vapingu máme dost dat a poznatků, abychom vyhodnotili jeho bezpečnost. Přece jen jde o chemické sloučeniny.

4. Nebezpečná může být i iluze absolutní bezpečnosti, a hlavně dostupnost produktů pro mladé lidi. To je ale o něčem jiném, než o plošném zákazu.

5. Pořád ale neexistuje jediný důkaz, že by vaping byl nebezpečnější než klasická cigareta. I podle různých srovnání ve škodlivosti mezi kuřáckými prostředky vede. S drobným odstupem za ní jsou cigarilla, už doutníky či dýmky jsou na tom o poznání lépe.

Dalo by se pokračovat. Jasně, že je v háji, pokud mladí lidé, v podstatě děti, začnou vapovat v domnění, že je to v pohodě. Intenzivní sankcionování prodeje přístrojů a náplní mladistvým přitom mohou pomoci jen zčásti. Dovedu si představit, že se ke všemu dostanou s pomocí člověka staršího 18 let. Nebo si najdou svého trafikanta či Vietnamce, u kterého se jim nákup podaří. Ale i tak by to mohlo aspoň pomoci. Stejně jako vymáhání zákazu prodeje alkoholu mladistvým. Nic si nenalhávejme, i my jsme se dostali k alkoholu před 18. rokem života. Ale spíš výjimečně.

Kouření dětí bylo problémem vždy. Vladimír Menšík podle svých slov kouřil od sedmi let. Stejně tak můžete potkat desetileté kluky, které do sebe v pohodě sklopí láhev piva. Vyřeší to ale likvidace světa vapingu? Spíš povede k částečnému návratu řady lidí ke klasickým cigaretám. Neříkám, že všem. To se teprve ukáže. Ale zčásti ano. A pokud si stát mne ruce, že se tím zvýší výběr spotřební daně, tak je otázkou, nakolik si je zamnou ti, kteří vozí levné balíčky třeba z Polska. Navenek to ale bude vypadat, že stát bojuje se závislostmi.