ČEZ se zařadil mezi nejekologičtější energetické firmy

Další zlato pro Česko. Ilustrační foto: ČEZ

Skupina ČEZ obdržela zlatou medaili od mezinárodní ratingové společnosti EcoVadis za způsob integrace principů udržitelnosti a společenské odpovědnosti do svého podnikání a systému řízení. V kategorii dodavatelů energie se zlatou medailí může pochlubit jen 62 společností na světě. Rating od agentury EcoVadis, která hodnotí přes 90 000 firem po celém světě, požaduje řada globálně působících společností po svých dodavatelích jako záruku udržitelného přístupu k podnikání, informoval ČEZ.

Skupina ČEZ pokračuje v postupném zvyšování svého ESG ratingu, tedy hodnocení nefinančních kritérií z oblasti životního prostředí, sociálních aktivit a transparentního řízení a správy společnosti. Nejnovější úspěch zaznamenala u mezinárodní ratingové společnosti EcoVadis, jejíž certifikace patří mezi nejkomplexnější nástroje hodnocení udržitelnosti na světě. Ta nastavení udržitelnosti ve Skupině ČEZ udělila zlatou medaili, která se uděluje horním 5 % společností. 

„Řada společností ze Skupiny ČEZ funguje jako dodavatelé technologií a služeb pro významné světové firmy. Rating od EcoVadis je jedním požadavků, se kterým se setkáváme čím dál častěji jako s podmínkou pro zařazení do dodavatelského řetězce těchto globálních hráčů. Že jsme hned napoprvé získali zlatou medaili, je ohromný úspěch, který nám otevírá dveře do celého světa. Potvrzuje, že naše cíle i aktivity v oblasti udržitelnosti jsou nastaveny správně,“ říká členka představenstva a Chief Sustainability Officer Skupiny ČEZ Michaela Chaloupková.  

Společnost EcoVadis hodnotí více než 90 000 společností po celém světě. V rámci kategorie Dodavatelé energie je 115 společností hodnoceno bronzovou medailí, 133 stříbrnou, 62 zlatou (kromě Skupiny ČEZ také např. EDP, ENEL, E.ON) a 21 platinovou. Hodnocení je využíváno zejména v rámci dodavatelsko-odběratelských vztahů.  Skupina ČEZ si vede dobře i v ESG hodnocení u klíčových mezinárodních agentur, jejichž rating berou v potaz nejvýznamnější investoři, banky nebo třeba pojišťovny. Například u CDP získala letos v oblasti zaměřené na boj proti změnám klimatu nově hodnocení B, což je zlepšení o dvě příčky proti roku 2021. U organizace MSCI loni Skupina ČEZ obhájila úroveň AA, Morningstar Sustainalytics zase loni posunuli ČEZ o 7,6 bodu do lepší vyšší kategorie. Podle společnosti CSR Hub, která ratingy téměř 37 000 společností od desítek agentur zpracovává do jednoho finálního ukazatele, se ČEZ letos v létě dostal do první desetiny nejlépe hodnocených firem na světě. 

Podle deníku Mladá fronta Dnes ČEZ nesplňuje kvóty počtu žen v řídících orgánech firmy. Naopak nejlépe je na tom podle deníku Komerční banka, která má v exekutivních řídících rolích 38 % žen, na manažerských pozicích 56 % žen, stejně tak v dozorčí radě. Komerční banka a ČEZ v roce 2021 uzavřely strategické spojení pro udržitelnost. „Největší česká energetika a jedna z největších českých bank budou spolupracovat na snižování své vlastní klimatické stopy i snižování emisí svých zákazníků. Pomohou tak České republice na cestě ke splnění evropských klimatických cílů 2030, jejichž přísnější verzi předložila Evropská komise letos (roku 2021 – pozn. red.) v létě. Obě společnosti mají v této oblasti ambiciózní plány: Komerční banka se chce stát uhlíkově neutrální do roku 2026, Skupina ČEZ zase plánuje do roku 2030 omezit využívání uhlí na minimum a nahradit ho při výrobě elektřiny nízkoemisními a obnovitelnými zdroji,“ informovala tehdy Komerční banka.