ICBA: Aspartam je bezpečný, potvrzují WHO a FAO
Washington 14. července 2023 (PROTEXT/PRNewswire) – Podle nového definitivního závěru, který ve čtvrtek společně vydaly Světová zdravotnická organizace (WHO) a Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO), jsou potraviny a nápoje slazené aspartamem bezpečné.
Společný výbor expertů WHO a FAO pro potravinářská aditiva (Joint Expert Committee on Food Additives, JECFA) přezkoumal kvalitní důkazy a údaje o reálné spotřebě za desítky let a stanovil přijatelný denní příjem (Acceptable Daily Intake, ADI), při jehož dodržování lze aspartam bezpečně konzumovat denně po celý život.
Výkonná ředitelka ICBA Kate Loatmanová závěry WHO a FAO přivítala slovy:
„Tento definitivní závěr předních světových odborníků na zdraví a bezpečnost potravin opět potvrzuje, že aspartam je bezpečný. Přelomové zjištění WHO a FAO po důkladném přezkoumání dále posiluje důvěru v bezpečnost aspartamu a bude hrát zásadní roli při informování spotřebitelů, kteří zvažují všechny možnosti, jak snížit množství cukru a kalorií ve svém jídelníčku.
Komplexní závěr JECFA o bezpečnosti aspartamu staví na ohromující síle vědeckých důkazů za více než čtyři desetiletí a také na pozitivních zjištěních orgánů pro bezpečnost potravin ve více než 90 zemích.“
V souvislosti se stanoviskem Mezinárodní agentury pro výzkum rakoviny (Agency for Research on Cancer, IARC), které bylo poprvé zveřejněno 29. června, paní Loatmanová dodala:
„IARC, která není agenturou pro bezpečnost potravin, nyní oficiálně uznala, že aspartam nepředstavuje větší nebezpečí než aloe vera a stovky dalších látek, které řadí do stejné kategorie na základě důkazů, které sama IARC označuje za ‚omezené‘ a ‚méně než dostatečné‘.
Ačkoli uniklé stanovisko IARC mohlo spotřebitele zbytečně zmást senzačními dohady, IARC již přenechala slovo společnému výboru expertů WHO a FAO – který právě opět shledal aspartam bezpečným – jako vhodné celosvětové autoritě pro komplexní posouzení bezpečnosti konzumace aspartamu.“
O organizaci International Council of Beverages Associations (Mezinárodní rada asociací pro nápoje): ICBA je mezinárodní nevládní organizace založená v roce 1995, která zastupuje zájmy celosvětového průmyslu nealkoholických nápojů. Členy ICBA jsou národní a regionální nápojové asociace a mezinárodní výrobci nápojů, kteří působí ve více než 200 zemích a oblastech a vyrábějí, distribuují a prodávají různé perlivé a neperlivé nealkoholické nápoje, včetně limonád, sportovních nápojů, energetických nápojů, balených vod, ochucených a/nebo obohacených vod, hotových čajů a káv, 100% ovocných nebo zeleninových šťáv, nektarů a džusů a nápojů na bázi mléka. Další informace naleznete na: https://www.icba-net.org/
KONTAKT: S dotazy médií kontaktujte Kate Loatmanovou na adrese icba@icba-net.org nebo telefonním čísle +1 914-708-9570.