Polovina Čechů utrácí v restauracích jako dříve
Přes zdražování potravin a služeb lidé restaurační podniky stále navštěvují a polovina z nich přitom během svých návštěv nešetří. Odhalil to průzkum platební společnosti Qerko, o kterém informovala v tiskové zprávě.
„Inflace dveře restaurací a hospod nezavírá – Češi podniky navštěvují navzdory zdražování,“ píše Qerko. „Necelá polovina hostů však více hledí na své výdaje, což se odráží v nižší frekvenci návštěv podniků, nebo ve výši útraty.“
Třetina hostů zavítá do restaurace jednou až dvakrát týdně, 13 % dokonce častěji než čtyřikrát. Třetina z 2500 dotazovaných osob navštěvuje podniky alespoň jednou měsíčně. „Podniky, které využívají naše služby, se obvykle vyznačují kvalitou a stabilním vedením. Mnoho z nich odolalo pandemickým restrikcím a dnes i vysoké inflaci. Ačkoli část hostů více hledí na svou útratu, nepozorujeme žádné propady v návštěvnosti,“ říká Lukáš Kovač, předseda představenstva a spoluzakladatel Qerka.
Polovina uživatelů platební aplikace Qerka při návštěvě podniků nijak nezměnila své zvyky. Navštěvují je a utrácejí stejně jako dříve. V důsledku rostoucí inflace se však 48 % hostů při návštěvě podniku nějakým způsobem omezilo, 28 % z nich navštěvuje restaurace méně často a dalších 20 % utratí méně než dříve. K hlavnímu jídlu si například odpustí nápoj či polévku.