Linka bezpečí spouští kampaň #zvladni20 zaměřenou na překonání sebepoškozování

Praha 11. května 2023 (PROTEXT) – Linka bezpečí dlouhodobě zaznamenává růst tématiky sebepoškozování. Tento trend by mohl poukazovat na normalizaci sebepoškozování mezi dospívajícími a dětmi, které kontaktují naše služby. To považujeme za nebezpečné z hlediska vývoje a duševního zdraví.

Proto Linka bezpečí přichází s výzvou #zvladni20, která podporuje zvládnutí 20 minut bez ublížení pomocí tzv. odkláněcích technik. Odkláněcí techniky jsou možností, jak akutní nutkání „ublížit si“ odvrátit. Nutkání trvá většinou 20 – 30 minut. Po této době začíná slábnout. Překonat tuto kritickou dobu je náročné. Existuje však podpora, která může pomoci ulevit jinak a dobu 20 minut přečkat. Jde právě o zmíněné odkláněcí techniky https://www.linkabezpeci.cz/poradna/sebeposkozovani. Zároveň je důležité vyhledat i odbornou pomoc.

Sebepoškozování je na Lince bezpečí druhým nejčastějším tématem, se kterým nás děti kontaktují. Jen za první tři měsíce roku 2023 se jednalo o 929 kontaktů. Při tomto tempu by na konci roku 2023 mohlo být hypoteticky 4000 kontaktů. Tedy zhruba o 1000 více než na konci roku 2022, což považujeme za alarmující.

Děti a dospívající se často přiklání k sebepoškozování, když se snaží zvládnout stresující situace nebo pocity jako jsou úzkost, smutek nebo deprese. Tyto problémy byly v posledních letech umocněny faktory jako například sociální izolace v průběhu covidu, tlak na výkon, vysoká rozvodovost nebo nedostatek volného času a offline režimu.

PŘESTAT JE MOŽNÉ, POMOŽTE NÁM ŠÍŘIT OSVĚTU, NE PANIKU. PŘIDEJTE SE K VÝZVĚ #zvladni20

Více na:

www.linkabezpeci/sebeposkozovani

https://1url.cz/@sebeposkozovani_LB

https://www.facebook.com/Linkabezpeci

https://www.youtube.com/@Linkabezpeci116111

https://www.instagram.com/linka_bezpeci/

Kontakt: Mgr. Regina Jandová, e-mail: r.jandova@linkabezpeci.cz

ČTK ke zprávě vydává obrazovou přílohu, která je k dispozici na adrese http://www.protext.cz.