Ceny vstupenek na Expo 2025 se mohou zvýšit o více než 30 %

Lístky na Všeobecnou světovou výstavu 2025 v Ósace na západě Japonska možná podraží o více než 30 procent z 6000 jenů na 8000 jenů (60 dolarů). Důvodem je inflace a vyšší náklady na pracovní sílu spojené s přísnějšími bezpečnostními opatřeními, uvedly minulý týden zdroje obeznámené se situací.

Japonská asociace pro Světovou výstavu 2025 zvažuje zvýšení ceny vstupenky pro dospělé hlavně proto, aby pokryla provozní náklady akce, včetně nákladů na bezpečnost, které se pravděpodobně vyšplhají z původně odhadovaných 80,9 miliardy jenů, informuje zpravodajská agentura Kyodo News.

V loňském roce ještě asociace plánovala, že vstupné pro dospělou osobu bude činit 6000 jenů. Rozhodnutí o cenách vstupného by mělo padnout na zasedání v polovině června se souhlasem vlády.

Vstupenky se mají začít prodávat 30. listopadu 2024, tedy 500 dní před zahájením výstavy, které připadne na 13. dubna.

Výstava potrvá do 13. října na umělém ostrově Jumešima v Ósackém zálivu. Jejím ústředním tématem bude „Navrhujeme společnost budoucnosti pro náš život“. Podle japonské vlády se zatím chystá zúčastnit nejméně 153 zemí a regionů.

Zatímco vstupenky na stejný den mají být nabízeny za základní cenu, včasné vstupenky nebo vstupenky zakoupené během začátku akce budou zlevněny, aby se vyrovnala přetíženost návštěvníků. Toto opatření bude přijato na základě toho, že návštěvníci přijdou spíše v druhé polovině výstavního období.

Asociace rovněž zvažuje skupinové vstupenky pro školy na exkurze a také vstupenky na letní prázdniny, které umožní hostům vstoupit do areálu vícekrát, uvedly zdroje.

Návštěvníci si budou moci elektronické vstupenky zakoupit šest měsíců před svým příjezdem. Asociace očekává, že přijede asi 28,2 milionu lidí, z toho asi 3,5 milionu ze zahraničí.