Activia uvádí na trh nový bezlaktózový nápoj s obsahem jogurtových mléčných kultur a bifidobakterií
Praha 25. dubna 2023 (PROTEXT) – Značka Activia, která je už více než 20 let průkopníkem v budování podpory střevního mikrobiomu, uvádí na trh nový bezlaktózový nápoj s příchutí jahoda a kiwi. Obsahuje probiotický kmen bakterií mléčného kvašení Bifidobacterium animalis, označený jako Bifidus, patentovaný společností Danone, a je vhodný pro konzumenty s intolerancí laktózy.
„Kmen bifidobakterií Bifidus byl objevený v 80. letech u kojených novorozenců, kteří trpěli mnohem méně často trávicími potížemi. Záhy se naši vědci nechali inspirovat přínosy bifidobakterií a rozhodli se je zkombinovat s dalšími kmeny zdraví prospěšných mikrobů, aby vytvořili unikátní jogurt – Activii. V roce 2000 jsme po mnoha výzkumech a testech uvedli na trh první jogurt Activia, který dnes obsahuje několik druhů kmenů bakterií mléčného kvašení (tzv. jogurtových kultur) a 4 miliardy bifidobakterií. Jsme rádi, že nyní můžeme českým spotřebitelům představit i bezlaktózovou variantu tohoto oblíbeného jogurtu,“ popisuje vznik novinky Barbora Michaličková, brand manažerka značky Activia. Do portfolia značky Activia patří bílé nebo ochucené jogurty či jogurtové nápoje, včetně těch bez přidaného cukru.
Laktózová intolerance a snášenlivost jogurtů
„Přibližně 10-15 % české populace trpí metabolickou poruchou zvanou intolerance laktózy. Příčinou jejich potíží je skutečnost, že nejsou schopni využít mléčný cukr laktózu, protože jejich tělo neprodukuje potřebný enzym nazvaný laktáza. V důsledku toho se laktóza dostává nestrávená do střeva, kde je fermentována střevními bakteriemi, což u těchto lidí způsobuje střevní koliky, průjmy a zvracení. Tito lidé se vyhýbají, velmi často pod vlivem ne vždy pravdivých informací, konzumaci všech mléčných výrobků. Mnozí z nich ale dobře tolerují fermentované mléčné produkty, včetně jogurtů. V průběhu fermentace, kdy působením jogurtových kultur vzniká z mléka jogurt, dochází totiž ke štěpení laktózy, což následně ulehčuje trávení,“ vysvětluje prof. RNDr. Jan Krejsek, CSc., přednosta Ústavu klinické imunologie a alergologie Fakultní nemocnice Hradec Králové. A dodává: „Bezlaktózový produkt je vhodný pro spotřebitele s vážnější formou laktózové intolerance, protože laktóza je při jeho výrobě prakticky úplně enzymaticky rozložena.“
Střevní mikrobiom a věčný souboj prospěšných a škodlivých bakterií
Naše střevo je osídlené obrovským množstvím „dobrých“ a „zlých“ bakterií. Každý z nás má jiný mikrobiom, jinými slovy odlišné množství a zastoupení jednotlivých druhů bakterií. Je to neutichající boj jednotlivých skupin a my sami se můžeme rozhodnout, jaký typ bakterií podpoříme. Ideálním stavem pro naše zdraví je, když jsou obě skupiny v rovnováze. Toho můžeme docílit správnou a vyváženou stravou, ve které by neměl chybět dostatek vlákniny a fermentovaných mléčných produktů.
A právě ve fermentovaných mléčných produktech, jakými je například jogurt, najdeme zdraví prospěšné laktobacily, bifidobakterie, případně jiné probiotické kmeny. Tyto mikroorganismy dokážou v našich střevech doslova zázraky – upevňují střevní mikrobiom, vytvářejí nehostinné prostředí pro choroboplodné mikroorganismy, posilňují prospěšné bakterie a stimulují slizniční i celkovou imunitu.
Druhý mozek ve střevech
„Na každou buňku našeho těla připadá 1 mikrob. Dohromady váží asi 1 až 2 kg, je jich již popsáno více než 45 000 druhů a až 90 % z nich žije ve střevech. Když fungují optimálně, jsou oporou našeho tělesného i duševního zdraví,“ vysvětluje prof. Jan Krejsek.
Trávicí trakt a mozek jsou úzce propojené, to je známý fakt už mnoho let. Dá se říci, že všichni máme druhý mozek, který se nachází v našich střevech a který ovlivňuje naši náladu a také to, jak se cítíme. Skládá se ze stovek milionů neuronů a je zabudovaný ve stěnách našeho střeva. Jeho hlavní úlohou je přenos informací z mikrobiomu do mozku a naopak. Máte vnitřní chvění? Je vám zle od žaludku? To jen vaše střevo komunikuje s vaší myslí. Všechny nepříjemné události v trávicím traktu mohou působit na celkové zdraví a ovlivňovat naši náladu a kondici. Nejnovější výzkumy dokonce naznačují, že vztah mezi oběma „mozky“ může stát za některými duševními poruchami, jako je deprese nebo úzkosti.
Společnost Danone má několik výzkumných center po celém světě, ve kterých stovky vědců neustále pracují na lepším poznání střevního mikrobiomu a jeho modulaci stravou. Danone v současnosti vlastní nejrozsáhlejší sbírku fermentačních bakterií na světě a dále investuje do získávání odborných znalostí v oblasti fermentace a budování zdraví prostřednictvím výživy. Čím dál tím více se totiž ukazuje, že pokud budeme žít tak, abychom měli zdravé střevo, bude to i jedna z cest ke zdravé mysli.
O společnosti Danone
Danone je přední světová potravinářská společnost působící ve třech oblastech zaměřených na zdraví: čerstvé mléčné a rostlinné výrobky, balené vody a speciální výživa pro děti i dospělé. V současnosti vlastní nejrozsáhlejší sbírku fermentačních bakterií na světě a jejím dlouholetým posláním je přinášet zdraví co největšímu počtu lidí prostřednictvím potravin.
Cílem Danone je inspirovat lidi ke zdravějšímu a udržitelnějšímu stravování a dodržování pitného režimu. Zároveň se zavázala dosáhnout měřitelných nutričních, sociálních a společenských vlivů a dosahovat pozitivního vlivu na životní prostředí. Společnost Danone postavila svoji strategii na obnovení růstu, konkurenceschopnosti a vytváření hodnot z dlouhodobého hlediska. Do roku 2025 se chce stát jednou z prvních nadnárodních společností, které získaly certifikaci B Corp™.
S více než 100 000 zaměstnanci po celém světě a prodanými produkty na více než 120 trzích společnost vygenerovala v roce 2021 tržby ve výšce 24,2 miliardy EUR. V současnosti portfolio Danone zahrnuje přední mezinárodní značky (Actimel, Activia, Alpro, Aptamil, Danette, Danio, Danonino, evian, Nutricia, Nutrilon, Volvic, atd.). Na českém a slovenském trhu nabízí značky mléčných a rostlinných produktů jako např. Activia, Actimel, Danette, Kostici a Fantasia, Alpro, ale i výrobky dětské výživy Nutrilon a Hami a přípravky klinické výživy spojené se značkou Nutricia – Nutridrink, Forticare, Cubitan, Nutrison, Neocate a další.
Danone je součástí evropské akciové burzy Euronext Paris a zároveň je součástí amerického finančního trhu OTCQX prostrednictvím programu ADR (American Depositary Receipt). Je součástí akcií předních indexů udržitelnosti včetně indexů spravovaných společnostmi Vigeo Eiris a Sustainalytics a také Ethibel Sustainability index, indexu MSCI ESG, série indexů FTSE4Good, indexu genderové rovnosti Bloomberg a indexu přístupu k výživě.