Moderní pojetí kuchyně nemusí být nezajímavé

Máte zastaralou kuchyň, ve které vařila ještě vaše babička? Chtěli byste ji trochu modernizovat, ale bojíte se, že tím styl kuchyně pokazíte? Hoďte obavy za hlavu a pusťte se do toho. I moderní kuchyně mohou být zajímavé!

Bez kuchyně to nepůjde

Možná si zařizujete svůj první byt, možná ho jen rekonstruujete a chcete, aby odpovídal požadavkům dnešní doby. Ty tam jsou časy, kdy se spalo na peci, vařilo na kamnech a pro vodu se chodilo do studny. Doba jde kupředu a my s ní. Moderní kuchyně patří mezi ty nejdůležitější místnosti v domě, stejně jako obývací pokoj nebo prostor na spaní.

Na jaký styl kuchyně vsadit?

Vybrat si tu pravou kuchyň může být docela oříšek. Sice se říká, že by měla ladit s ostatním vybavením bytu a přechod z jedné místnosti do druhé by neměl být nijak extra nápadný, jenže když se do toho pustíte, že můžete vybírat z tolika materiálů, barev, provedení a tvarů, že stejně nevíte, jakou si zvolit. Snad vám v tom tedy uděláme aspoň trochu jasno.

Venkovský styl kuchyní znáte z dob našich babiček, taková kuchyně v sobě kombinuje dřevo a sklo, je praktická a na první pohled útulná. Získá si vás okrasnými lištami a dekorativními prvky. Skandinávský styl charakterizuje praktičnost, minimalismus, promyšlená řešení, přírodní materiály a vysoký lesk v kombinaci s masivním dřevem.

Hitem poslední doby jsou bezúchytkové kuchyně, které jsou bezpečné a nadčasové, a kuchyně ve stylu Provence, které připomínají tuto oblast francouzského venkova. Posledním stylem, který patří aktuálně mezi TOP, jsou moderní kuchyně, ve kterých se prolínají kuchyňské prostory s těmi jídelními i obývacími.

Moderní kuchyň promění vaření v zážitek

Co si budeme povídat, ne každý z nás kouzlu vaření propadl a kolikrát se do něj musíme přesvědčovat. Je to podobné jako se žehlením. Když si ale pořídíte moderní kuchyň, kde budete mít po ruce vše, co potřebujete, uvidíte, že to půjde lépe a s docela dobrou náladou.

Moderní kuchyně ale není jen místem, kde se vaří, odehrává se tady toho mnohem víc. Když se vrátí děti ze školy, povídáme si s nimi o tom, co celý den dělaly, my dospělí si tady zase při vaření dáme šálek kávy, čaje nebo třeba sklenku vína. Její velkou výhodou je to, že když se prolínají kuchyň s jídelnou a obývákem, vy můžete vařit a děti nebo partner si s vámi mohou povídat z obývacího pokoje.

Co by v moderní kuchyni nemělo chybět?

Moderní kuchyně jsou založené na vzdušnosti, praktičnosti a na dokonalém využité celého prostoru. Úložný prostor hraje v kuchyni velkou roli, nikdy ho není dost, takže je třeba ho využít do posledního centimetru. Postarají se o to třeba vestavné spotřebiče, výsuvné nebo výklopné skříňky a hladká dvířka bez úchytek.

Jde o kuchyň, její součástí by tedy měly být i nejrůznější spotřebiče, které vám usnadní vaření, ušetří čas i finance. Příkladem je indukční varná deska, která ohřívá jen dno hrnce, nedochází k žádnému úniku tepla kolem dna. Své místo tu samozřejmě má i odsavač par, lednička s automatickým odmrazováním, myčka nádobí a zvukový systém, abyste si při vaření mohli třeba zpívat.