Pětina restaurací chce skončit, dvě pětiny zdražit
Česká mapa restaurací může již brzy velmi výrazně prořídnout. Kvůli ekonomické krizi spojené s extrémně vysokou inflací je pevně rozhodnuto skončit s hostinskou činností skoro 8 % gastropodniků. Menší část restaurací uzavře ihned, zbytek pak v horizontu několika měsíců. Dalších téměř 11 % podniků tvrdí, že spíše skončí a necelá třetina uzavření kvůli možným dalším komplikacím zvažuje. Nadále sloužit hostům tak nyní plánuje něco přes polovinu restauračních podniků. Vyplývá to z průzkumu společnosti Edenred.
Průzkum je součástí evropského programu FOOD, který monitoruje stravování zaměstnanců a který iniciovala Evropská unie. Uskutečnil se v říjnu na vzorku 221 restaurací, které nabízejí teplou i studenou kuchyni, a více než 5760 lidí. „Silní hráči v oboru ale i jednotlivé restaurace, které sázejí na kvalitu, většinou budou pokračovat. Komplikace mohou nastat v regionech, kde se rozhodne ukončit činnost více restauratérů naráz. To zde může ovlivnit dostupnost teplých jídel a zdravé a vyvážené stravy,“ komentuje výsledky průzkumu ředitelka firemních vztahů společnosti Edenred Aneta Martišková.
Už nyní část zejména regionálních restaurací v chudších oblastech ČR v souvislosti s rekordním růstem cen surovin a dalších vstupů a také kvůli snížené kupní síle zákazníků přechází na vaření jednodušších jídel s nižším rozpočtem. „Pokud zde ceny porostou dál, mohou se dostat do komplikací další restaurace, které zatím potíže necítí,“ doplňuje Martišková.
Už nyní mají podle průzkumu FOOD hospody, které vaří jídla, o poznání méně zákazníků než loni a další ztráty jim hrozí. Pro mnoho lidí jsou současné ceny v restauracích hraniční. Čtyři z 10 Čechů v průzkumu FOOD uvedli, že již nejsou ochotni akceptovat žádné další zdražení, dalších bezmála 28 % bude nadále na jídlo do restaurací chodit, pouze pokud do konce letošního roku zdraží nejvýše do desetikoruny. Pro srovnání – aktuálně je průměrná útrata za jídlo v ČR 174,10 Kč.
Ale hospody držet ceny většinou kvůli růstu nákladů nebudou. Ještě letos zdražit je podle průzkumu FOOD pevně rozhodnuta polovina gastropodniků, dalších 38 % zdražení zvažuje a zvyšovat ceny nechce jen necelých 12 procent z dotázaných restaurací. Rozhodnuto zdražit jídlo o více než 6 % je už nyní bezmála 40 % restaurací.
„Český gastro sektor bohužel schytává jednu ránu za druhou. Koronavirovou pandemii přežil hodně pošramocený a dnes mu vysoké ceny energie, inflace a spotřebitelská nedůvěra zasazují další tvrdé rány. Lidé šetří a vedle kultury představuje z jejich pohledu stravování další zbytnou položku. V porovnání s předkoronavirovým stavem roku 2019 klesl objem útrat v restauracích zhruba o třetinu. Nyní bude hodně záviset na tom, jak dlouho současný stav potrvá, jak a nakolik zabere pomoc ze strany státu, ale také jak této nepříznivé skutečnosti dokáže český gastro sektor čelit vlastními silami. Je patrné, že restaurace, které vsadily na kvalitu jídla i obsluhy, mají úspěch. Potvrzuje to trend, že zákazníci pečlivěji zvažují, kterou navštíví a kde utratí své peníze. Každopádně věřím v odolnost celého sektoru,“ říká Tomáš Prouza, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR.
Restauracím mohou alespoň částečně pomoci i zaměstnavatelé. Ministerstvo financí v srpnu prostřednictvím vyhlášky o cestovních náhradách na služebních cestách zvýšilo hodnotu daňově nejvýhodnější stravenky o třicet korun na současných 180 korun. Většina firem má do těch 180 korun poměrně výraznou rezervu, neboť poskytují na stravném nižší částky.
Společnost Edenred ČR pečuje o 700 000 každodenních uživatelů z řad zaměstnanců, kterým poskytuje služby v síti 57 000 partnerských provozoven.