Jak se rychle naučit jazyk

Jak se rychle naučit cizí jazyky? Tuto otázku si pravděpodobně položili mnozí. Jednoduše proto, že chceme cestovat, pracovat v zahraničí nebo rozvíjet své jazykové dovednosti, abychom získali lepší práci. V tomto článku se vám pokusíme vysvětlit pár věcí.

Studium jazyků je jistě vzrušující, ale může to však být také poměrně náročné. Zapamatovat si slovní zásobu a nastudovat gramatiku není jednoduché, nemluvě o seznámení se s výslovnosti, a jinými důležitými prvky, které daný jazyk používá.

Naštěstí existuje spousta užitečných nástrojů, které vám studium jazyků usnadní a zpříjemní. Pokud vás tedy zajímá, jak se rychle naučit jazyk, odpověď pravděpodobně najdete zde. Povíme vám také o způsobech učení jazyka, které mohou přinést nejlepší výsledky.

Přesto se může stát, že i vy patříte k lidem, pro které je učení jazyků příliš obtížné. Není se čeho obávat! Představíme vám také alternativu, díky ní se již nebudete muset trápit otázkou, jak se rychle naučit cizí jazyk.

Proč je výuka jazyků tak důležitá?

Angličtina je nejoblíbenějším druhým jazykem na světě. Ovládla svět obchodu, technologií a kultury. Její znalost je základem a zároveň je skvělou dovedností, kterou byste měli uvést ve svém životopise.

Znalost pouze jednoho cizího jazyka: angličtiny však v dnešní době nemusí stačit. Tento jazyk se stal tak všudypřítomným, že se jeho znalost počítá jako naprosté minimum nebo spíše jako základ. Ale máme pro vás dobrou zprávu…

POZNÁMKA: Věděli jste, že 85 % světové populace nemluví angličtinou jako rodilí mluvčí? Znamená to, že naučit se další jazyk může být opravdu velkou výhodou pro všechny, a především pokud jde o postup v kariéře. Museli se to naučit i jiní a jde jim to celkem dobře, tak proč to nezkusit také?

Studium jazyků je také skvělým způsobem, jak porozumět jiným kulturám. Otevírá dveře k dalším příležitostem, jako je čtení zahraničních knih, porozumění online vzdělávacím materiálům, psaným v jiných jazycích nebo sledování zahraničních televizních seriálů bez titulků.

Podle serveru News Medical může studium jazyků také zlepšit fungování mozku a zlepšit duševní zdraví.

Nelze však popřít, že i to může být také velmi náročné. Jaké jsou tedy nejlepší způsoby, jak se jazyk naučit? Pojďme to zjistit!

Jak dlouho trvá, než se naučíte jazyk?

Studium jazyků trvá určitě dlouho. Délka tohoto procesu však může záviset například na věku, obtížnosti daného jazyka a schopnostech studujícího. Je pravda, že některé jazyky jsou jednodušší než jiné. Proto když přemýšlíte o tom, jak se rychle naučit nějaký jazyk, vyplatí se posoudit jeho obtížnost.

Výsledky učení jazyků se obvykle projeví po 2 až 3 týdnech. Počáteční pokrok však může být zavádějící…

Jak dlouho tedy trvá naučit se cizí jazyk?

Obvykle to trvá rok i déle, než se člověk stane plynulým mluvčím. Existují však způsoby, jak tento proces urychlit a zpříjemnit:

Najděte si někoho, kdo se nachází v podobné fázi učení jazyka jako vy. Výměna výukových materiálů a porovnání vašich pokroků se může ukázat jako nejlepší motivace.
Učení jako zábava a věc, kterou budete mít rádi. I když se snažíte něco naučit, můžete najít způsob, jak si studium zpříjemnit. Můžete sledovat svůj oblíbený televizní seriál s cizojazyčnými titulky nebo hrát svou oblíbenou hru v cizojazyčné verzi. Už se nemusíte učit z nudné učebnice, mluvnice nebo online kurzu.
Zkuste různé metody výuky. Studium z učebnice nemusí být tím nejzajímavějším způsobem, jak se naučit nový jazyk. Platí to zejména na začátku, kdy si musíte zapamatovat spoustu slovíček. Pokud to však zkombinujete s učením z kartiček v aplikaci nebo elektronickém překladači, budete se cítit motivováni.

Jedná se pouze o drobné tipy, které nenahradí pravidelné studium konkrétními metodami. Dále v článku najdete náš seznam efektivních způsobů učení se nového jazyka spolu s odhadovaným časem, který budete muset věnovat každému z nich.

Nejlepší způsoby, jak se naučit další jazyk

Existuje velké množství způsobů, jak se učit cizí jazyk. Existují různé organizace a školy a výuky.

Abyste se v tom neztratili, vyplatí se sáhnout po obecných shrnutích doplněných užitečnými komentáři. V nich se dozvíte, jaké jsou to metody výuky cizího jazyka, pro koho jsou vhodné a zda je vhodné je kombinovat s jinými aktivitami, či nikoliv.

Budete-li to vědět, budete se moci rozhodovat na základě konkrétních a potvrzených informací. Bude také snazší, přizpůsobit daný způsob učení vašemu rozvrhu dne, dovednostem a preferencím.

Nezapomeňte, že studium jazyků je pro každého jiné. Stojí za to přizpůsobit ho svému vlastnímu stylu a hlavně schopnostem. Pokud vás tedy zajímá, jak se naučit jazyk sami, zde najdete odpověď.

Jaké jsou nejlepší způsoby učení se nového jazyka?

Podívejme se na nejoblíbenější způsoby učení nového jazyka a určete, které z nich jsou nejlepší.

 

1. Ponoření do výuky jazyků

Odborníci se shodují, že nejlepší metodou je ponoření se do výuky jazyka na plno. Jedná se o nepřetržité učení jazyka, který nás zajímá, bez možnosti „vystačit si“ s mateřštinou. Málokdo z nás si však může skutečně dovolit studovat nebo se dokonce přestěhovat do jiné země. Kompromisem však může být častý poslech zahraničního rádia nebo sledování zahraniční televize. Můžete si také domluvit mluvenou konverzaci s rodilými mluvčími. V posledním případě vřele doporučujeme aplikaci s názvem „Tandem“ – tam si můžete najít člověka, který má zájem o jazykovou výměnu. Tímto způsobem se budete vzájemně učit jazyky.

Pokud vás zajímá, jak se rychle naučit jazyk, tohle může být řešení.

Pro koho? Určitě pro studenty, kteří se mohou zúčastnit studijního programu v zahraničí, nebo pro lidi, kteří se chtějí přestěhovat do jiné země.

Výhody: efektivita, rychlost, holistický přístup (učení se mnoha aspektům jazyka najednou).

Nevýhody: nutnost přestěhovat se do zahraničí, obtížnost.

Jak se touto metodou rychle naučit nový jazyk? Používat cizí jazyk v každodenním kontaktu s lidmi. Pokud se přestěhujete do zahraničí tak minimálně několik hodin denně a pokud lze, co nejdéle to jde.

Další metody, které mohou pomoci: online materiály, aplikace pro výuku jazyků a jazykové cesty a pobyty.

 

2. Kurz cizího jazyka / soukromá výuka

Dobrý učitel je základem, a i nadále je to nenahraditelná metoda výuky cizích jazyků. Nejenže poskytne osvědčené učební metody a materiály, ale také procvičí správnou výslovnost a poradí, jak se učit samostatně. Koneckonců, oni to sami kdysi zažili a vědí, co funguje nejlépe!

Pokud vás však zajímá, jak se rychle naučit cizí jazyk, nemusí to ještě být tato metoda, která je spíše pro dlouhodobější plány.

Pro koho? Jedná se o univerzální metodu, která funguje pro každého, kdo může věnovat alespoň dva dny v týdnu výuce cizího jazyka. Pokud se chcete učit a udržovat kontakt s lidmi, vyberte si jazykový kurz. Pokud dáváte přednost pohodlí vlastního bytu nebo jen kontaktu 1:1 s učitelem, vyplatí se vyhledat dobrého lektora.

Výhody: mnoho různých možností výuky, možnost přizpůsobit výuku vašemu stylu učení, podpora zkušeného člověka.

Nevýhody: mírné tempo výuky, nutná mobilizace k práci mimo třídu, možné problémy s hledáním osvědčených kurzů a odborníků (zejména u méně známých jazyků).

Jak se touto metodou rychle naučit nový jazyk? Učte se 2 až 5 dní v týdnu

Další metody, které mohou pomoci: je nutné zkoušet a poté využít všechny ostatní, dostupné metody výuky jazyků.

 

3. Online materiály

Online výuka to může být odpověď na otázku, jak se naučit bez pomoci. Je to velmi pohodlná alternativa k učení s učebnicí. Můžeme zvolit online kurz cizího jazyka, kartičky, hry nebo jednoduše číst videa a články v cizím jazyce. Najděte si jednoduše něco co vás baví a věnujte se tomu.

Nicméně práce s digitálními materiály nenahradí osobní výuku s učitelem. Je však povinným doplňkem výuky cizího jazyka jakoukoliv jinou metodou. Pokud jde o otázku, jak se rychle naučit cizí jazyk, tak zde se jedná pouze o doplněk k ostatním metodám výuky.

Pro koho: Pro všechny, ale především pro lidi, kteří mají rádi technologie nebo individuální učení.

Výhody: dostupnost, pohodlí, univerzálnost, všestrannost, možnost výběru nejlépe hodnocených materiálů (např. při výběru online jazykového kurzu), ceny jsou obvykle nižší než v případě prezenčních kurzů ve školách.

Nevýhody: povrchnost; tento způsob výuky, není dostačující pokud se tomu nebudete věnovat na plno a nebudete schopni se sami motivovat.

Jak se s touto metodou rychle naučit nový jazyk? Věnujte tomu minimálně 1 hodinu denně.

 

4. Aplikace pro výuku jazyků

To může být i odpověď na otázku, jak se naučit jazyk bez pomoci jiných. Aplikace se stávají stále oblíbenějším způsobem učení jazyků. Nejlepší aplikace pro výuku jazyků je otázkou osobních preferencí, ale mezi tři nejlepší patří Duolingo, Memrise a Busuu.

Duolingo je aplikace dostupná zdarma pro mobil, počítač, notebook nebo tablet. Nabízí kurzy ve 40 jazycích (včetně toho v beta testu). Memrise je také zdarma a nabízí kurzy v 19 jazycích. Pokud však máte zájem o kurz cizího jazyka na vyšší úrovni, Busuu je dobrý nápad, ale pravděpodobně si budete muset předplatit přístup k lepším výukovým zdrojům.

Nezapomeňte, že nejlepších výsledků lze dosáhnout v kombinaci s dalšími metodami výuky, jako je například kurz cizího jazyka, četba učebnic a hlavně prostřednictvím osobního kontaktu. Poslech rádia, textů písniček a sledování filmů je až neuvěřitelně pomocné.

Aplikace na výuku nám samy o sobě mohou v nejlepším případě pomoci naučit se slovní zásobu, jednoduchá gramatická pravidla a ukážou vám základy výslovnosti.

 

Pro koho: Pro lidi, kteří mají rádi technologie a chtějí mít kdykoliv přístup ke studijním materiálům.

Výhody: Můžete se učit kdekoliv, máte bezplatný přístup a platíte relativně nízkou cenu za předplatné. Motivovat vás bude hodnocení studijního pokroku.

Nevýhody: učení je povrchní, riziko rychlého zapomenutí slovní zásoby a gramatických pravidel, metoda, která sama o sobě není dostačující.

Jak se s touto metodou rychle naučit nový jazyk? Od 15 do 45 minut každý den.

Další metody, které mohou pomoci: je nutné používat všechny výše uvedené metody v kombinaci s touto metodou.

Proč se nemohu naučit nový jazyk?

Tuto otázku si možná mnozí z vás kladou. Je však mylné se domnívat, že cizí jazyk se může naučit každý, kdo se chce učit. Přemýšlíte-li, jak se naučit jazyk sami nebo jak se naučit jazyk rychle, možná byste měli přehodnotit své úsilí a najít nejjednodušší způsob.

Učení jazyků vyžaduje určité podmínky a postupy, které nemusí být pro každého. Někteří lidé jsou například lépe přizpůsobení “vizuálně-verbální” výuce, zatímco jiní se učí pouze verbálně. Někteří lidé se zase nejlépe učí tak, že hodně mluví, čtou a hlavně píšou.

Proto může být učení se jazyku od začátku, pro mnoho lidí velmi problematické. Nemluvě o tom, že pokud je vaším cílem cestování nebo komunikace se zahraničními klienty, možná budete potřebovat znát více jazyků!

Naštěstí v dnešní době není učení se cizím jazykům jediným řešením. Můžeme sáhnout po elektronickém překladači, který může zahrnovat několik desítek jazyků, nebo i více! Už si nemusíte lámat hlavu nad tím, jak se rychle naučit nový jazyk nebo jak se jazyk naučit sami.

Takový samostatný překladač se rozhodně vyplatí pořídit, i když jsme zvyklí používat online řešení. Proč?


Některé z nich mají díky vestavěné kartě SIM bezplatný přístup k internetu po celém světě. Ať už tedy cestujeme kamkoli, nemusíme se obávat dalších nákladů na roaming.
Elektronické překladače jsou mnohem přesnější než online překladače.
Takové zařízení má obvykle silnou baterii, díky které na cestách nezatěžujeme baterii našeho telefonu navíc.

Příkladem je překladač Vasco Translator V4. Připojuje se zdarma k internetu v téměř 200 zemích a podporuje 76 mluvených jazyků! Díky tomu můžete komunikovat s více než 90 % světové populace – nemusíte se učit všechny jazyky světa!

A i když je učení cizích jazyků stále vaším cílem nebo přemýšlíte, jak se jazyk naučit sami, toto zařízení vám také pomůže! Obsahuje aplikaci pro výuku jazyků, která využívá kartičky: v této aplikaci si můžete vybrat z 28 různých jazyků!

Jaké jsou tedy nejlepší způsoby, jak se naučit další jazyk?

Učit se cizí jazyk je jistě zajímavý směr seberozvoje. Nejlépe si takový jazyk, který vyhovuje vašim potřebám, životnímu stylu a vzdělávacím cílům. Pokud vás tedy zajímá, jak se rychle naučit cizí jazyk, zde je několik užitečných metod: kurz cizího jazyka, doučování a fráze – to jsou některé ze způsobů, které vám určitě pomohou. Mohou vám také pomoci, pokud stále přemýšlíte, jak se naučit jazyk sami.

Bez ohledu na to, co preferujete, je však nejefektivnější metodou používání jazyka v každodenním životě a využívání podpory rodilých mluvčích.

Pokud vám učení jazyka vždy dělalo potíže, je to také v pořádku a je to normální. Nezapomeňte, že pro práci a cestování máte možnost používat překladací zařízení, která si můžete vzít kamkoliv s sebou!