Stop strachu, demonstrovali vlastníci pozemků v Poříčí. Protestovali proti starostovi

Poříčí nad Sázavou (Benešovsko) 24. srpna 2022 (PROTEXT) – V Poříčí nad Sázavou se v úterý demonstrovalo proti starostovi Janu Kratzerovi. Desítkám protestujících vadil jeho rozdílný metr vůči developerům. Zatímco jeden projekt zvýhodňuje, pro výstavbu v lokalitě Za Vodou přes platný územní plán nemá pochopení a průtahy zdržuje její realizaci.

Demonstraci pořádal Spolek pro bydlení v Posázaví, který sdružuje nespokojené vlastníky pozemků v lokalitě Za Vodou. Ti mají jasno v tom, kdo je viníkem toho, že se nestaví, i když obecní zastupitelé v Poříčí v roce 2019 schválili územní plán. “K pokračování výstavby chybí jen souhlas starosty Jana Kratzera, který vše nesmyslně zdržuje. Developer od něj nemá potřebný souhlas k připojení na vodu a kanalizaci. Tím podle nás poškozuje i obec, chceme být řádnými občany Poříčí a podílet se na jeho rozvoji,” říká předseda Spolku pro bydlení v Posázaví Boris Šulc.

Starosta Kratzer navíc vehementně podporuje jiný developerský projekt v Poříčí. Společnost OPTReal od něj má zelenou k výstavbě. Lidé ze Spolku pro bydlení v Posázaví se domnívají, že za tím je i Kratzerův hmotný zájem. Podle nich má jeho rodina z projektu hmotný prospěch v podobě prodeje některých pozemků.

Při demonstraci nespokojených vlastníků zazněly v Poříčí vuvuzely, řehtačky i píšťalky. Na transparentech objevila hesla “Stop strachu”,”Starosta se má starat” nebo “Konec vlády jedné strany”. Tím chtěli dát protestující najevo, že vedení obce záměrně potlačuje opozici, která se nebrání výstavbě v diskutované lokalitě Za Vodou.