Jak připravit lahodný ledový čaj?
I když se říká, že bychom měli v letních měsících pít spíše teplé čaje, v dny plné tropických teplot dost možná dostane nejeden z nás chuť spíše na ten ledově vychlazený. Jak ho ale připravit, aby byl tak akorát sladký a chuťové bohatý? Přečtěte si také, kde se vlastně ledový čaj poprvé objevil!
Kde se vzal ledový čaj?
Ledový čaj se těší stále větší popularitě. Dokonce mu byl přiřazen jeho vlastní den, a na 10. 6. tak můžete v kalendáři narazit jako na Den ledového čaje. Pokud i vám zachutnal, přečtěte si, jak ho připravit v domácích podmínkách co možná nejlépe! Vychutnat si ho můžete po celý rok a vždy vás potěší svou lahodnou chutí, kterou můžete vyšperkovat přesně podle vašich představ. První zmínka o ledovém čaji pochází už z roku 1879, kdy autorka vlivné kuchařky doporučovala doplnit vychlazený šálek zeleného čaje o led a cukr. Na oblibě ale získal zejména po Světové výstavě v roce 1904 v St. Louis, kde čajový plantážník Richard Blechynden přidal ke svým ochutnávkám led, jelikož teplé počasí si přímo žádalo o chladnější nápoj. Ještě mnohem více se nejen o ledovém čaji dozvíte na webu https://cajovy.blog/.
Bez chemie a homemade
Nespornou výhodou takové domácí výroby ledového čaje je to, že víte, co do něho přidáváte. Zatímco kupované ledové čaje jsou chutné, sladké a svými obaly lákavé i pro ty nejmenší, často jsou plné umělých cukrů. Proto je právě domácí ledový čaj skvělým způsobem, jak osvěžit malé i velké, a to zdravým způsobem, který kvalitně doplní potřebné tekutiny.
Ledový čaj na několik způsobů
Ledový čaj můžete vytvořit téměř z každého typu čaje. K dostání jsou zelené, černé i ovocné ledové čaje. Na přípravu můžete použít jak sypané čaje, tak ty z pytlíků. Pokud tak máte chuť na ledový čaj, vystačíte si dost možná se zásobami, které máte doma. Výraznou chuť i aroma ale dopřeje ledovému čaji zejména černý čaj. A jak na to?
Požadované množství uvařeného čaje nechte zchladit. Obvykle se ledový čaj vaří do většího džbánu, ale připravit je možné i jen jediný šálek. Ledový čaj poté ochuťte vymačkanou šťávou z citrónu a zázvorem. Čaj je možné samozřejmě před úplným zchladnutím osladit medem či cukrem.
Dalším způsobem, jak vytvořit lahodný ledový čaj, je povařit ho v hrnci společně s ovocem. Tak připravíte například tolik oblíbený ledový čaj s broskví. Podle množství vody přidejte do hrnce dostatečné množství čaje či čajových pytlíků a nakonec i pokrájené broskve. Pár minut vše vařte a nakonec nechte výsledný nápoj vychladnout.
Ledový čaj můžete připravit různými způsoby, je tak jen na vás, jak se rozhodnete jednotlivé ingredience kombinovat. Zatímco úplně na počátku můžete zkombinovat černý čaj se zeleným, na konec můžete nápoj ozdobit lístky máty či čerstvým ovocem. Do ledového čaje můžete přidat i sirup či jiná sladidla. Fantazii se meze nekladou a o tom čajoví milovníci něco ví!
Už víte, který z ledových čajů vyzkoušíte? Bude to ten zelený, nebo spíše černý s broskví? Pokud čaje stále ještě nemáte dost, přečtěte si o čajových mýtech: 5 nejčastějších mýtů o čaji: Už jste o nich slyšeli? – zdravi.euro.cz. Čaj je totiž nekonečné téma, o kterém se vždy dozvíte něco nového.