Český projekt .pepper..field přivezl z Londýna nejvíce gastro ocenění v historii
Praha/Londýn 15. srpna 2022 (PROTEXT) – Český fair trade projekt .pepper..field přivezl do země nejvíce gastronomických cen v historii prestižní soutěže GREAT TASTE – projekt mladých Čechů získal celkem 11 ocenění s 20 hvězdami za Kampotský pepř či Kampotskou sůl, které za fair a direct trade podmínek již 4 roky vykupují od kambodžských pěstitelů. V 28-leté historii soutěže tak Česká republika zazářila nevídaným množstvím hvězd, které na světové gastro scéně poukazují na nejkvalitnější produkty.
V minulém týdnu vyhlašovala porota Guild of Fine Food finální výsledky GREAT TASTE soutěže, která celosvětově vybírá nejkvalitnější delikatesy z celého světa. V letošním roce bylo jednou, dvěma či třemi hvězdami oceněno několik českých produktů, nejvyšší počet hvězd v historii ČR však dovezl projekt .pepper..field., který se tak stává i jedinou firmou, která přivezla do ČR letos 3 hvězdy a to hned za 3 produkty. .pepper..field se v loňském roce zúčastnil soutěže poprvé a z 14.113 produktů z celého světa dovezl jako nováček nejvyšší cenu soutěže – tzn. skutečného „gastronomického Oscara“ GOLDEN FORK za 1 ze 14 nejlepších delikates světa.
Tuto cenu získal za mrazem sušený Kampotský pepř, který ohodnotilo několik desítek porotců z celého světa za naprosto unikátní delikatesu, která pochází z české výroby. I letos se zúčastnilo soutěže 14.205 produktů z celého světa, kromě Kampotského pepře z ČR zazářily i výrobci marmelád, čokolád nebo chilli omáček.
„Máme z výsledků velkou radost, protože to dokazuje, že Kampotský pepř je nejen nejkvalitnější ze světových pepřů, ale současně dosahuje nejvyšší kvality právě od malých tradičních rodinných farem. Letos máme zodpovědnost za více než 200 kambodžských rodin celkem o cca 2000 členech. Při férovém výkupu na kilo tak uživíme celoročně všechny tyto rodiny, což se díky jejich poctivé práci daří,“ udává jedna ze zakladatelek projektu Klára Dohnalová. „Gratulujeme také všem ostatním českým producentům – skvělý úspěch zaznamenaly i marmelády od Renaty Zezulkové z Otrokovic či čokolády od Steiner Kovařík.“
Z 11 produktů tohoto pepřového projektu získaly ocenění všechny druhy jejich Kampotského pepře, ale i Kampotská sůl. Stali se tak jedinými producenty s tímto oceněním na pepř a sůl v ČR. Do absolutního grandfinále dále postupují 3 produkty tohoto českého projektu, které byly ohodnoceny nejvyšším – tříhvězdným oceněním – a to mrazem sušený Kampotský pepř, čerstvý zelený Kampotský pepř v solném květu a fermentovaný lyofilizovaný Kampotský pepř vločkový. Tento trojhvězdičkový hattrick se podařil pouze 5 dalším firmám na světě.
O soutěži GREAT TASTE – statistiky
Prestižní londýnská soutěž každoročně vyhlašuje nejlepší potraviny světa, které degustuje přes dva měsíce okolo 500 odborníků i lajků z řad gastronomie. Letošního ročníku se zúčastnilo cca 14.205 produktů:
4077 získalo jednu hvězdu (28,7%)
1237 dvě hvězdy (8,7%)
241 tři hvězdy (1,7%) – tedy nejvyšší ohodnocení
Světové grandfinále vyhlášení GOLDEN FORK proběhne 5. září 2022.