Švýcarská banka UBS převezme za tři miliardy franků rivala Credit Suisse

Sídle Credit Suisse je švýcarské největší město Curych. Foto: Julian Hacker from Pixabay

Největší švýcarská banka UBS převezme v záchranné operaci zhruba za tři miliardy franků (CHF; téměř 73 miliard Kč) svého dlouholetého rivala Credit Suisse, jehož problémy začaly ohrožovat finanční systém. Banky to uvedly na společné tiskové konferenci se zástupci vlády, centrální banky a regulačních úřadů. UBS za menšího konkurenta zaplatí svými akciemi.

Na posílení likvidity poskytne švýcarská centrální banka až 100 miliard franků (2,4 bilionu Kč) jako pojistku, uvedla v tiskové zprávě. Jde o jednu z největších transakcí svého druhu v bankovním sektoru za desítky let, která dá dohromady dvě největší banky ve Švýcarsku.

„Převzetím Credit Suisse bankou UBS jsme nalezli řešení, které zajistí finanční stabilitu a ochrání švýcarskou ekonomiku v této výjimečné situaci,“ uvedla centrální banka. Švýcarský prezident Alain Berset řekl, že zachránit Credit Suisse tak, aby přežila bez pomoci jiné banky, už kvůli ztrátě důvěry nebylo možné.

„Nekontrolovaný pád Credit Suisse by vedl k nepředstavitelným následkům pro naši zemi i pro mezinárodní finanční systém,“ řekl švýcarský prezident. Podle ministerstva financí je zvolené řešení nejméně bolestivé pro Švýcarskou konfederaci i pro její daňové poplatníky, než by byla jiná varianta.

„Vítáme dnešní oznámení, že švýcarské úřady podpoří finanční stabilitu,“ uvedli ve společném prohlášení šéf americké centrální banky (Fed) Jerome Powell a ministryně financí Janet Yellenová. Snahu podpořit finanční stabilitu ocenila i britská centrální banka. Prezidentka Evropské centrální banky (ECB) Christine Lagardeová uvedla, že ECB je připravena podpořit banky z eurozóny, ale po záchraně Credit Suisse předpokládá, že trhy se zklidní.

ECB je připravena podpořit banky z eurozóny, ale předpokládá, že trhy se zklidní

„Soubor našich nástrojů pro měnovou politiku je plně vybaven k tomu, aby finanční systém eurozóny podpořil v případě potřeby likviditou a zachoval hladkou transmisi měnové politiky,“ uvedla Lagardeová. Banky v eurozóně jsou podle ní dostatečně odolné a dobře kapitálově vybavené. ECB a Fed krátce nato uvedly, že centrální banky ekonomicky vyspělých zemí G7 a Švýcarska se dohodly na koordinované intervenci, aby na devizových trzích v nadcházejících dnech usnadnily přístup k dolarům.

Zanikne až 10 tisíc pracovních míst

UBS uvedla, že je zatím brzy spekulovat o tom, kolik lidí v souvislosti s transakcí přijde o práci. Informované zdroje dosud uváděly, že může v obou bankách zaniknout dohromady 9000 až 10.000 pracovních míst. Credit Suisse má kolem 50.000 zaměstnanců, z toho zhruba 17.000 ve Švýcarsku. UBS má zhruba 74.000 zaměstnanců.

Credit Suisse, která vznikla v roce 1856, doplatila na chybná rozhodnutí manažerů v minulosti a také na skandály ve svém investičním bankovnictví. Vaz jí zlomila až krize důvěry z minulého týdne, kdy klienti začali ve velkém vybírat vklady. Následné otřesy na finančních trzích vedly k poklesu cen akcií po celém světě.

Švýcarské úřady se snažily předložit řešení pro Credit Suisse dříve, než se v pondělí ráno začne obchodovat na burzách v Asii. Existovaly obavy, že pokud by se záležitost nevyřešila ani do té doby, zavládla by na trzích nervozita a hlavní akciové indexy by prudce oslabily. To by znamenalo ekonomické ztráty pro jednotlivce, firmy i vlády.

Credit Suisse patří k největším správcům majetku na světě. Služby poskytuje především bohatým jednotlivcům a je považována za jednu z třiceti systémově důležitých bank v globální finanční architektuře. Její záchranu proto pozorně sledovaly i regulační orgány v Británii, Německu, Spojených státech a dalších velkých zemích.