Pečivo by podle Nekuly mělo ve druhém pololetí zlevňovat

Foto: Evgeni Tcherkasski from Pixabay

Ceny pečiva by měly klesat ve druhém pololetí letošního roku s tím, jak se postupně pekařům snižují ceny energie nebo mouky. Novinářům to řekl ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL). Letos v dubnu uvedl, že se chce zaměřit na to, proč pekaři ceny nesnižují. V pondělí se sešel se Svazem pekařů a cukrářů k vývoji situace na trhu.

Podle ministra si některé pekárny zafixovaly na více měsíců cenu energie a nenakupovaly takzvaně na spotu. „To znamená, že lze očekávat v horizontu několika málo měsíců, že snížené ceny energie, ale i pšenice a mouky se projeví i u pekařů,“ řekl.

Komentář SH: Pekárny začaly razantně zdražovat v době, kdy s největší pravděpodobností zpracovávaly mouku nakoupenou ještě z předchozí sklizně. Pravda, tato výroba je náročná na energii, nicméně i u ní je pravděpodobné, že alespoň na část doby měly ještě zafixované ceny. Tak uvidíme, jestli se ten optimismus naplní.

Nekula zopakoval, že lidé by měli nakupovat ve slevových akcích. Zákazník by si měl zachovat flexibilitu a porovnávat ceny obchodníků. „Tím, že cíleně u srovnatelného zboží nakoupí levněji, donutí obchod, aby zlevnil,“ doplnil. Nekula dříve také kritizoval řetězce kvůli vysokým cenám potravin. Antimonopolní úřad ale ve svém šetření u cen mléka, másla, vajec, mouky a kuřecího masa neobjevil žádné porušení hospodářské soutěže.

Loni i začátkem letošního roku byla podle Nekuly situace na trhu vychýlená a lidé „se nemají nechat ovlivnit tím, co se nazývá kvazislevy.“ O těch mluvil dříve například v případě, kdy cukr krystal byl v obchodě nabízen ve slevové akci za 32,90 Kč a cena bez slevy byla 39,90 Kč. Podle Nekuly nešlo o slevu, protože cena v akci byla běžná cena.

Sám se kvůli tomu obrátil na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) a Českou obchodní inspekci (ČOI). Také inspekce zatím žádné náznaky porušení zákona o ochraně spotřebitele neodhalila.