IRENA žádá čtyřikrát vyšší investice do obnovitelných zdrojů

Ilustrační foto: Pixabay

Každoroční celosvětové investice do technologií umožňujících transformaci energetiky se musí více než zčtyřnásobit, aby se splnily závazky pařížské dohody o klimatu. Uvedla to Mezinárodní agentura pro obnovitelné energie (IRENA). Letos investice do technologií obnovitelných zdrojů energie dosáhly rekordních 1,3 bilionu dolarů (28,3 bilionu Kč).

Aby se dosáhlo cíle pařížské klimatické dohody z roku 2015, tedy omezit globální oteplení na 1,5 stupně Celsia v porovnání s předindustriální érou, musí se tato suma zvýšit na přibližně 5 bilionů dolarů ročně, tvrdí mezinárodní agentura. Celkově je podle ní potřeba do roku 2030 investovat do přechodných technologií 35 bilionů dolarů.

Využití obnovitelných zdrojů energie musí vzrůst z dnešních přibližně 3000 gigawattů (GW) ročně na více než 10 000 GW v roce 2030, tvrdí agentura IRENA. Dodala, že by se mělo vyrovnat rozšiřování obnovitelných zdrojů v průmyslových a rozvojových zemích.

Loni nové projekty v oblasti obnovitelných zdrojů energie v Číně, Evropské unii a Spojených státech amerických představovaly dvě třetiny instalovaného výkonu. Na Afriku připadlo pouze 1 procento.

Mezinárodní agentura dále vyzvala, aby plánované investice do fosilních paliv, které mají do roku 2030 činit zhruba jeden bilion dolarů ročně, byly přesměrovány do technologie a infrastruktury obnovitelných zdrojů energie.