DPP najde firmu, která postaví vedení pro trolejbus na letiště

Pražský dopravní podnik (DPP) najde firmu, která vybuduje vedení pro trolejbus od stanice metra A Nádraží Veleslavín na Letiště Václava Havla. Vybudování jedenáctikilometrového vedení vyjde předběžně na 350 milionů korun. Zahájení stavby naplánoval podnik na letošek a potrvá asi rok. ČTK to sdělila mluvčí DPP Aneta Řehková. Podnik také zahájil práce na elektrifikaci autobusové linky číslo 140 z Palmovky do Miškovic a pracuje na dalších linkách zejména na levém břehu Vltavy.

Komentář SH:

Trolejbusy v Praze jezdily ještě do konce 60. let, možná počátku sedmdesátých. Jsou stále běžné v několika městech ČR a jejich znovuzavedení v Praze určitě není špatný nápad. Ale zrovna na letiště? Mělo tam být prodloužené metro, pak lokální vlakové spojení a existuje stále ještě živý návrh na napojení letiště na vysokorychlostní železnici VRT. Na žádném jiném evropském letišti jsem trolejbus ještě nepotkal…

„Samotnou stavbu bychom rádi zahájili ještě před koncem letošního roku v závislosti na průběhu majetkoprávního zajištění. Stavba by měla trvat maximálně 15 měsíců, předpokládáme však její dokončení do konce příštího roku,“ řekl technický ředitel DPP Jan Šurovský. Zprovoznění trolejbusové linky číslo 119 v celém úseku předpokládá DPP začátkem roku 2024.

Trolejové vedení nebude po celé trase, ale pouze v jeho zhruba polovině a končit bude u Terminálu 3. Podnik pak vybuduje krátké nabíjecí vedení také na konečné na letišti a v garážích Řepy, odkud budou vozy na linku vyjíždět. Trolejové vedení bude měřit asi 11,6 kilometru a postaveny budou rovněž tři měnírny, a sice na Nádraží Veleslavín, Letišti Praha a v garážích v Řepích. Vybraná firma vybaví technologií novou měnírnu na Dědině, která vznikne při stavbě tramvajové trati z Divoké Šárky na Dědinu.

DPP nyní připravuje elektrifikaci linky číslo 140 mezi Palmovkou a Miškovicemi, která po zprovoznění na elektřinu ponese číslo 58. Podnik rovněž připravuje projekt elektrifikace autobusových linek v levobřežní části Prahy, a to autobusů číslo 131, 137, 176 a 191 a také linky číslo 201. Vedení města podniku letos v červnu uložilo připravit projekt elektrifikace i u autobusových linek 112, 136 a 150.