Britská centrální banka zvýšila úrok na 4,25 procenta

Foto: James Giddins na Unsplash

Britská centrální banka podle očekávání zvýšila základní úrokovou sazbu o 0,25 procentního bodu na 4,25 procenta. Napsala to ve svém dnešním sdělení. Učinila tak navzdory problémům ve finančním sektoru kvůli vysoké inflaci, která je stále nad 10 procenty. Centrální banka se ale domnívá, že inflace začne z nynějších mnohaletých maxim klesat rychleji.

Centrální banka od prosince 2021 zvýšila hlavní úrokovou sazbu už pojedenácté. Dnešní zvýšení je nejmenší od loňského června, základní sazba je ale nejvýše od roku 2008, kdy vrcholila globální finanční krize.

Centrální banka se pomocí zpřísňování měnové politiky snaží dostat pod kontrolu inflaci, která v posledních měsících vyvolává krizi životních nákladů, stávky ve veřejném sektoru a obavy z recese. Míra inflace v Británii se v únoru překvapivě dál zvýšila a dostala se na 10,4 z lednových 10,1 procenta.

„MPC (měnový výbor – pozn. ČTK) bude nadále pečlivě sledovat náznaky přetrvávajících inflačních tlaků, včetně napjatých podmínek na trhu práce, a vývoj růstu mezd a inflace ve službách,“ napsala centrální banka. „Pokud by existovaly důkazy o trvalejších tlacích, pak by bylo nutné další zpřísnění měnové politiky.“

Britská měnová autorita nově očekává, že hrubý domácí produkt (HDP) ve druhém čtvrtletí mírně vzroste. Ještě minulý měsíc přitom odhadovala, že ekonomika o 0,4 procenta klesne.

I když inflace „výrazně překvapila směrem nahoru“, banka stále očekává, že růst cen v následujících měsících prudce zmírní. Rozšíření štědřejší vládní energetické podpory a pokračující pokles velkoobchodních cen plynu stáhne inflaci z dvouciferných hodnot.

Bank of England byla první velkou centrální bankou, která v prosinci 2021 začala zvyšovat sazby. Až do tohoto týdne se předpokládalo, že se připojí ke kanadské centrální bance, která tento měsíc náklady na půjčky zvyšovat přestala.